www.orci.hu

Hírek

Tűzgyújtási rendelet módosítása
Civil szervezetek
« vissza

Alapítványok, civil szerveződésekHajdina Egyesület

A csoport 2000-ben alakult Orci Aprók néven, elsősorban a néptánc elsajátítása céljából. 2002-től a felnőttek is bekapcsolódtak a munkába, megalakult az Orci Asszony Tánccsoport.
A csoport (ok) ízelítőt kapott a nagyon gazdag kultúránkból, de e mellett fontosnak tartottuk a minél többrétő ismeretanyag elsajátítását is, ezért a néptánc mellett modern és klasszikus tánccal is ismerkedhettek a tagok.
A tánc mellett több esemény is az Aprók életéhez kötődik, ugyanis az ő kezdeményezésükre az egyházi ünnepek előtt játszóházakat tartottunk.
A múlt idézése céljából helyi idősebb lakókkal folytattunk "Esti mese" címmel beszélgetést, melynek témái a múlt századi élmények, szokások, téli foglalatosságok, iskolai élet volt.
A múlt mellett a jelen is fontos szerepet kapott, így több alkalommal a droggal és az alkohollal kapcsolatos beszélgetések folytak, ami reményeink szerint mély nyomot hagyott a hallgatóságban.
2003 nyarától minden évben nomád tábort szerveztünk az Orci halastó partján. A természetben töltött három nap mindenki számára felejthetetlen emlékeket adott, úgy a hajnalban felvisító kárókatona, mint a kemencében sütött pizza, vagy a kézműves udvarban készített alkotások.
Az életkor változása miatt 2006-ra az "Aprók" elnevezés már nem volt jellemző, ezért úgy határoztunk, hogy nevet változtatunk.

Így 2006 decemberében létrehoztuk a Hajdina Kulturális és Szabadidős Egyesületet, aminek fő célkitűzései az évek során szerzett tapasztalatokon alapul.
- néptánc és kortárstánc megismertetése és elsajátításának elősegítése,
- kézműves mesterségek és népi hagyományok ápolása,
- népi hagyományokhoz kapcsolódó ünnepek szervezése,
- hazai és külföldi népi hagyományokkal, valamint kézműves mesterségekkel összefüggő kapcsolatok ápolása
- a természeti környezet megszerettetése és védelme,
- erkölcsi és fizikai képességek fejlesztése.

Igen szerencsésnek mondhatja magát az egyesület, hisz évek óta baráti kapcsolata van a vajdasági településsel Szajánnal, akik minden évben 2 napra vendégül látják a csoportot.

Francsicsné Ági